Zalety zwykłego rybiego tłuszczu

Krzepliwość krwi jest bardzo waż-nym mechanizmem, który w razie urazu zapobiega wykrwawieniu się na śmierć. Zwiększony stopień krzepliwości nie jest jednak korzystny w sytuacji, gdy są zmiany miażdżycowe w tętnicach. EPA i DHA, działając podobnie na płytki krwi jak aspiryna, utrudniają tworzenie się zakrzepów i w ten sposób zapobiegają zawałowi serca i udarowi u ludzi podatnych na te choroby. Jest jeszcze jeden korzystny efekt działania kwasów tłuszczowych grupy Omega-3: obniżają ciś-nienie tętnicze.

Ileż dobrodziejstw ze zwykłego rybiego tłuszczu-wyrównanepoziomy chole-sterolu, trój glicerydów i HDL, mniejsza skłonność do tworzenia się zakrzepów i obniżone ciśnienie krwi! Po jakimś okresie podawania EPA i DHA pacjentom z miażdżycą stwierdzano u nich takie korzystne zmiany nie tylko badaniami laboratoryjnymi, ale wskazywali na nie oni sami, informując, że rzadziej sięgają po nitroglicerynę, gdyż częstotliwość bólów w klatce piersiowej wyraźnie się u nich zmniejszyła.

Badania, polegające na obserwacji w ciągu lat dwudziestu (1960-1980) grupy około 850 mężczyzn w średnim wieku żyjących w Holandii, wykazały, że ilość zgonów spowodowanych chorobami serca była o 50 procent mniejsza wśród tych, którzy jedli przynajmniej 30 gramów ryb dziennie (czyli około ćwierć kilograma tygodniowo), w porównaniu z tymi, którzy ryb nie lubili i ich nie jadali.

A zatem – czy należy włączyć kwasy tłuszczowe Omega-3 do naszej diety? Pacjentom zdrowym, u których poziom cholesterolu wynosi poniżej 200 mg%, a HDL – 50 lub więcej, i którzy nie mają kłopotów z ciśnieniem, pozostawiam wolny wybór.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *